طراحی سایت

وردپرس چیست و چه مزایایی دارد؟

وردپرس چیست و چه مزایایی دارد؟

سیستم وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا برای طراحی سایت است که بدون نیاز به کدنویسی و اعمال پیچیده، امکان راه‌اندازی سایتی حرفه‌ای را فراهم می‌کند. بسیاری از افراد که قصد راه اندازی یک وب سایت را دارند به این پرسش برمی‌خورند که وردپرس چیست و چه کاربردی دارد؟ به زبان ساده وردپرس یک سیستم طراحی سایت است که محیطی ساده و حرفه ای دارد و به صورت متن باز است. یعنی شما می توانید در کمترین زمان بدون نیاز به کدنویسی و دانش برنامه نویسی با استفاده از امکانات عالی وردپرس، یک سایت عالی با افزونه و تم سفارشی طراحی کنید.

برای مدیریت سایت‌های طراحی شده با وردپرس باید با طریقه کار با پیشخوان وردپرس یا داشبورد وردپرس آشنایی داشته باشید. همچنین برای طراحی سایت با این سیستم در ابتدا می‌بایست پس از دانلود وردپرس، نصب وردپرس را روی هاست انجام دهید.

در ادامه این مطلب از وب سایت مشاوران بازارابی اینترنتی جَم بیشتر به این مفاهیم که وردپرس چیست، مزایا و معایب وردپرس فارسی و کاربرد آن خواهیم پرداخت.

وردپرس چیست؟

وردپرس wordpress یک سیستم مدیریت محتوا (اختصار CMS)، تحت وب و متن باز است که می‌توان از آن برای راه‌اندازی یک وب‌سایت استفاده نمود. برای ساخت یک وبسایت دو روش سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS) و  برنامه‌نویسی وجود دارد. بوسیله سیستم مدیریت محتوا افراد می‌توانند بدون نیاز به دانش فنی و تخصصی، اقدام به ایجاد محتوای سایت، مدیریت و اصلاح آن نمایند. در واقع CMS نرم افزاری است که صاحبان وب‌سایت از آن‌ برای فراهم کردن تمامی زیرساخت‌ها برای مدیریت محتوای آنلاین استفاده می‌کنند.

همچنین این نرم افزار به افرادی که دانش لازم برای برنامه نویسی را ندارند اجازه می‌دهد تا محتوا دلخواه خود را بدون نیاز به تخصص برنامه نویسی در یک وب‌سایت ایجاد، حذف و ویرایش کنند. در پاسخ به این پرسش که زبان وردپرس چیست؟ می‌توان گفت وردپرس پایه بر زبان php نوشته شده است و توسط پایگاه داده MySQL پشتیبانی می شود.

به زبان ساده تر wordpress یک سیستم سایت ساز متشکل از پوسته‌ها و قالب‌های متنوع می‌باشد. همچنین وردپرس به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار گرفته است. افراد می‌توانند با استفاده از آن طراحی سایت انواع فروشگاه، کسب کارهای اینترنتی و سایت‌های شخصی را در کمترین زمان با بیشترین امکانات بدون نیاز به کدنویسی انجام دهند. همچنین وردپرس یک سیستم وبلاگ نویسی رایگان است که امکانات بسیاری را در اختیار افراد قرار می‌دهد.

بر اساس آمار گفته شده بیش از 40 درصد سایت‌های جهان با استفاده از وردپرس ایجاد شده اند. یکی از مهم‌ترین دلایل محبوبیت این سیستم طراحی سایت، تنوع امکانات جانبی و انعطاف‌پذیری است که بوسیله افزونه و تم برای کاربران فراهم شده است.

تاریخچه وردپرس wordpress

wordpress توسط مت‌مولنوگ (Matt Mullenweg) در آمریکا و مایک‌لیتل (Mike Little) بیریتانیایی با هدف ایجاد پلتفرم وبلاگ نویسی پایه‌گذاری شده است. وردپرس در ابتدا یک ابزار برای وبلاگ نویسی بود که در مدت زمانی کوتاه در سال 2003 به یک سیستم مدیریت محتوا به صورت متن باز و پروژه‌ای مستقل تبدیل شد. همچنین برای نوشتن یک برنامه به طور خیلی گسترده مورد استفاده قرارگرفته بود. اما به سرعت جای خود را به به یک سیستم مدیریت محتوا  CMS داده است که انواع سایت‌ها را مدیریت می‌کند. اولین نسخه وردپرس 1.0 در ژوانیه 2004 منتشر یافت. نام وردپرس به پیشنهاد کریستیان اسلک که دوست مت مولونگ بود انتخاب شده است.

تاریخچه وردپرس

کاربرد وردپرس چیست؟!

وردپرس به عنوان یک سیستم مدیریت محتوا شناخته شده است که هدف آن طراحی وب‌سایت های مختلف بوده و به شما امکان انتشار یک سایت فوری و آنلاین را می‌دهد. همچنین با گذشت زمان به قابیلت‌های آن اضافه شده است. وردپرس دارای قابلیت‌هایی چون ویرایش متن، درگاه پرداخت، مدیریت کاربران و… می باشد. شما می‌توانید با استفاده از این قابلیت‌های وردپرس بدون نیاز به دانش کدنویسی انواع افزونه‌ها و تم‌های آن را در سایت های مورد نظر خود از جمله: مجله‌های آنلاین، سایت شخصی،  آموزشی، سایت خبری، فروشگاهی، کسب وکار تجاری، تبلیغاتی و طراحی سایت چند منظور قرار دهید.

و یا موضوعات در حوزه‌های مختلف با استفاده از وردپرس، که نرم افزار رایگان و تولید محتوایی وب سایت می‌باشد، طراحی کنید. شما می‌توانید انواع سایت‌ها را در وردپرس ایجاد کنید و از این لحاظ هیچ محدودیتی ندارید.

مزایای استفاده از وردپرس

وردپرس به سبب پشتیبانی از همه فرمت‌های محتوا، متن باز بودن، رایگان بودن، عدم احتیاج به دانش فنی و برنامه نویسی، محیط ساده و … جز بهترین و کاربردی‌ترین سیستم مدیریت محتوا می‌باشد. شما می‌توانید با استفاده از مزایای بی‌نظیر وردپرس بهترین سایت را برای کسب کار خود ایجاد کنید. در ادامه برای شما مزایای دیگر وردپرس را ذکر کرده ایم:

محیط ساده

وردپرس، به دلیل محیط ساده، راحت و بدون نیاز به دانش برنامه نویسی می‌توان به آسانی از آن استفاده کرد، به همین دلیل مورد استقبال افراد زیادی قرار گرفته است. بدین معنا که هر فردی می‌تواند بدون احتیاج به هیچ دوره آموزش وردپرس به راحتی از آن استفاده کند. شاید در راه اندازی و نصب وردپرس در وهله‌ی اول نیاز کمی به دانش فنی باشد، اما پس از نصب افراد با رابط کاربری ساده و گرافیکی کار می‌کنند.

پیشخوان وردپرس

قالب رایگان

وردپرس دارای هزاران تیم اختصاصی می‌باشد که شما می‌توانید به صورت رایگان از آنها برای وب سایت خود استفاده کرده و در زمان خود صرفه‌جویی کنید. همچنین می‌توانید خودتان قالب مورد نظرتان را در وردپرس طراحی کنید و تنها باید هزینه دامنه و هاست را بپردازید.

امکانات متفاوت

یکی دیگر از ویژگی‌های وردپرس داشتن امکانات بسیار زیاد آن است. برای مثال: نمایش لوکیشن‌ها، باشگاه مشتریان، درگاه‌های پرداخت و هر امکانات دیگری را در وردپرس می‌توان به صورت رایگان استفاده کرد.

قابیلت اشتراک گذاری

در وردپرس قابلیت اشتراک‌گذاری نیز وجود دارد. شما می‌توانید به راحتی با استفاده از ویدجت‌های موجود در وردپرس سایت خود را با سایر سیستم عامل ها به اشتراک بگذارید.

بروزرسانی

وردپرس دائما در حال بروزرسانی می‌باشد و خدمات جدیدی در اختیار کاربران قرار می‌دهد. هرچه رو به جلو می‌رویم شاهد افزایش امکانات و کاهش مشکلات آن خواهیم بود.

واکنش گرا بودن وردپرس

اغلب قالب‌های طراحی شده برای سایت‌های وردپرسی با قابلیت واکنشگرایی می‌باشند. بدین صورت که سایت در دستگاه‌های مختلف مانند تبلت، موبایل و انواع مانیتورها در سایز مختلف به‌درستی نمایش داده می‌شود.

سئو ورد پرس

تمامی موارد بسیار مهم برای بهینه سازی و سئو وب سایت در سیستم مدیریت محتوا وردپرس لحاظ شده است. شما می‌توانید با نصب افزونه‌های سئو در wordpress تمامی نکات مهم برای بهینه سازی وب سایت خود از جمله درج تگ‌های عنوان، تگ‌های متا و … را تعریف نمایید.

قابیلت انعطاف پذیری

یکی دیگر از ویژگی های وردپرس انعطاف‌پذیر بودن آن می‌باشد. شما با این قابلیت، امکان ویرایش و طراحی صفحات وبسایتتان را داشته و می‌توانید محتوایتان را به صورت تصویر، ویدیو و متن و … انتشار دهید. حتی در طی سال‌های اخیر امکان تبدیل سایت وردپرسی به اپلیکیشن موبایل نیز فراهم شده است.

نصب وردپرس

امینت بالای WordPress

درصورتی که تخصص فنی افراد در حوزه امنیت سایت‌ها پایین باشد، در اغلب مواقع به این پرسش‌ها برمی‌خورد که آیا سایت من ایمن است؟ و یا چگونه می‌توان از هک کردن سایت جلوگیری کرد؟ و … . این سیستم توانسته به خوبی این مشکلات را برطرف کرده و حداقل امکان هک شدن سایت شما با تکنیک‌های ساده وجود نخواهد داشت. البته این بدان معنا نیست که این سیستم مدیریت محتوا هیچ مشکل امنیتی ندارد.

متن باز بودن وردپرس (Open source)

این سیستم به سبب متن باز بودن، امکان در دسترس قرار دادن کدها به صورت همگانی را داشته و بدین ترتیب همه می‌توانند در توسعه و ارتقای آن کمک کنند. برنامه‌ نویسان و توسعه‌‌دهندگان فراوانی از سرتاسر دنیا روی هسته اصلی وردپرس، افزونه‌ها و ساخت قالب و بروزرسانی آن کار می‌کنند.

امکان نصب افزونه

از آنجاییکه این سیستم تنها حکم اسکلت‌بندی اولیه را دارد، برای بقیه امور سایت، شما نیاز به افزونه خواهید داشت. برای نمونه درصورتی که قصد قرار دادن فرم ثبت نامی روی سایت دارید، یا می‌خواهید درگاه پرداخت بانکی برای فروشگاه اینترنتی راه‌اندازی کنید و … به افزونه‌های احتیاج دارید. این سیستم مدیریت محتوا دارای بیشتر از 54000 افزونه رایگان و غیر رایگان است که هر امکانی را برای شما ایجاد می‌نمایند.

امکان شخصی سازی

برای طراحی سایت با وردپرس نیازی به کدنویسی نداشته و امکانات کاملی را در اختیار دارید. اما درصورتی که می‌خواهید سایتتان براساس اولویت‌ها و سلیقه‌تان شخصی‌سازی شود این امکان برای شما فراهم شده است. این سیستم قابلیت سفارشی‌سازی کامل پایگاه داده خود را داراست.

معایب استفاده از وردپرس

wordpress علاوه‌بر مزایا، معایبی هم دارد که در ادامه برای شما مطرح شده است:

  • وردپرس به دلیل بروزرسانی دائم از امنیت بالایی برخوردار می‌باشد. اما اگر از نظر امنیتی برای یکی از سایت‌های wordpress مشکل به جود بیاید تمام سایت‌های وردپرسی به خطر می‌افتند و دچار مشکل می‌شوند.
  • وردپرس به دلیل اینکه دائما در حال بروزرسانی می‌باشد، شما باید از هر تنظیمات قبلی که روی سایت اعمال کرده‌اید و از قالب‌هایی که استفاده کرده‌اید بکاپ بگیرید که بعد از بروزرسانی دچار مشکل نشوید؛ زیرا ممکن است بعد از هر بروز رسانی تنظیماتی که اعمال کرده اید از بین رفته یا دچار مشکل شود.
  • یکی دیگر از مشکلات wordpress نداشتن پشتیبان می‌باشد. شما اگر سایت خود را در وردپرس ایجاد کنید و با مشکلی مواجه شوید، وردپرس به دلیل اینکه سیستم کاملا رایگان است هیچ پشتیبانی ندارد که به شما کمک کند.
  • شما اگر می خواهید سایتی خاص و منحصربفرد ایجاد کنید وردپرس گزینه خوبی برای شما نخواهد بود. چون با استفاده از قالب‌های wordpress سایت شما تاحدودی مشابه سایت‌های دیگر خواهد شد. پس این سیستم برای افرادی که ظاهر سایتی، خاص می‌خواهند گزینه مناسی نمی‌باشد.
  • وردپرس به دلیل اینکه از قبل طراحی شده نمی‌تواند جواب‌گوی هر وبسایت و تولید محتوایی باشد اگر شما قصد یک کار کسب اینترنتی بزرگ داشته باشید، wordpress گزینه خوبی نیست چون ممکن است قابلیت‌های مورد نیاز شما را، برای فروشگاهتان نداشته باشد.

برای بکارگیری وردپرس به چه چیزهایی نیاز است؟

برای راه اندازی سایت و نصب وردپرس نیاز به دامنه و میزبان یا هاست دارید. شما می‌توانید با یافتن شرکت‌های هاستینگ و ثبت دامنه این دو مورد را فراهم کنید. بعد از آن باید آخرین ویرایش wordpress را که در دو ویرایش وردپرس فارسی و انگلیسی وجود دارد، دانلود نموده و مراحل را تکمیل کنید. برای دانلود وردپرس به صورت رایگان شما باید به سایت www.wordpress.org مراجعه کنید. این برنامه با پشتیبانی زبان فارسی امکان دانلود آخرین نسخه فارسی از سایت https://fa.wordpress.org را فراهم می‌کند.

هاست وردپرس چیست؟

سرورهای این هاست برای عمکلرد بهتر wordpress بهینه سازی شده‌اند. به زبان ساده‌تر برای پاسخ به نیازها و عملکرد امنیتی وردپرس ایجاد شده است. هاست wordpress برای ساده‌سازی، ایمن‌سازی و سرعت بخشیدن استفاده می‌شود. برای پشتیبانی هاست وردپرس به php و MySQL نیاز داریم. درواقع با خرید هاست وردپرس، تمامی کارهای فنی سرور، نصب نرم افزار مورد نیاز و نصب وردپرس، بروز نگه داشتن سرور و …. وظیفه شرکت ارائه دهنده خدمات میزبانی شماست. به‌منظور خرید این هاست به نکات زیر توجه نمایید:

  • تعداد سایت کمی روی سرور وجود داشته باشد. زیرا سروری که خدمات هاست را برای wordpress انجام می‌دهد باید مدیریت شده باشد و مناسب آن طراحی شده باشد.
  • هاست wordpress باید دارای امنیت و سرعت بالا باشد تا عملکرد بهتری داشته باشد.
  • استفاده از php ورژن 2 به بالا
  • پایگاه داده Mysql ورژن 0 به بالا

همچنین wordpress از مزایای بسیاری برخوردار است که باعث رشد و ارتقا سایت شما می‌شود. ازجمله:

  • سرعت بالا
  • دارای امینت
  • امکان استفاده از نرم افزار به روز
  • استفاده آسان
  • مورد اطمینان

و… می‌تواند از ویژگی هاست wordpress می‌باشد که باعث شود شما از دیگر رقبای خود پیشی بگیرید و مشتریان بیشتری را به وبسایت خود جذب کنید.

قالب وردپرس

قالب وردپرس یا تم، ساختار ظاهری سایت را تشکیل می‌دهد. که برای طرح‌بندی و تغییر چیدمان سایت استفاده می‌شود. wordpress هزاران قالب مختلف دارد. شما با استفاده از این قالب‌ها می توانید تنظیماتی مانند: فونت، سایز، نوشته، چیدمان، رنگ و… را اعمال کنید. قالب‌های wordpress هم رایگان هستند هم پولی؛ اگر قالب رایگانی وجود دارد که مناسب کسب‌ و کار شما است، نیازی نیست سراغ قالب‌های پولی بروید.

مخزن وردپرس

به قسمت مرکزی wordpress که افزونه‌ها و قالب‌های آن را ارائه می‌کند، مخزن وردپرس گفته می‌شود. افراد می‌توانند از این مخزن برای دانلود قالب‌ها و افزونه‌ها استفاده کنند. مخزن wordpress هرگونه قالب نظیر فروشگاهی، شخصی،خبری، تجاری و… را ارائه می‌دهد که شما مطابق با نظر و موضوع فروشگاهی خود انتخاب می‌کنید. درضمن قالب سایت خود را از منابع معتبر و مورد اطمینان تهیه کنید تا با مشکلات مواجه نشوید.

افزونه های وردپرس

افزونه‌ها یا پلاگین‌ها کدهایی هستند که با نصب آن‌ها ویژگی و عملکرد جدیدی به سایت شما افزوده خواهد شد. این پلاگین‌ها موجب کامل‌تر شدن سایت شما بدون نیاز به برنامه‌نویسی می‌شوند. همچنین افزونه‌ها امکاناتی مانند تگ و عنوان متا تگ را متناسب با نظر صاحبان سایت انجام می‌دهد. افزونه‌های سئو وردپرس، یکی از معروف‌ترین افزونه‌ها می‌باشد. این افزونه ها وظیفه امور فنی به طور خودکار، تجزیه و تحلیل محتوای صفحه و … را انجام می‌دهند. افزونه‌های وردپرس کاربرد متفاوتی دارد که می‌توانند با استفاده از آن بسیاری از نیازهای سایت وردپرسی شما را تامین کنند.

برای مثال شما با استفاده از افزونه‌ها می‌توانید فرم مخصوص به وبسایت خود را با استفاده از امکاناتی که در اختیارتان قرار گرفته طراحی کنید. افزونه‌ها نیز مانند قالب‌های wordpress بصورت رایگان و پولی هستند. شما می توانید با مراجعه به مخزن افزونه‌ها، افزوزنه مورد نظر خود را انتخاب کنید. wordpress بیشتر از 50000 پلاگین دارد که برحسب نیاز افراد انتخاب و نصب می‌گردند.

وردپرس به چه افزونه هایی احتیاج دارد؟

wordpress به افزونه بسیاری احتیاج دارد اما مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

المنتور

افزونه Elementor برای افراد است که می‌خواهند بدون نیاز به برنامه نویسی سایت زیبا و جذاب داشته باشند. با استفاده از این افزونه می‌توانید به راحتی ظاهر وب‌سایت خود را به صورت سفارشی و دلخواه درست کنید. همچنین می توانید از آن به صورت رایگان استفاده کنید و همه طراحی سایت وردپرسی خود را انجام دهید. همچنین می‌توانید Elementor pro را نصب کرده و از قابلیت‌های بسیار ویژه این افزونه استفاده نمایید.

افزونه المنتور برای وردپرس

افزونه Visual Composer وردپرس

Visual Composer از دیگر افزونه‌های کاربردی وردپرس می‌باشد. این افزونه از افزونه‌های صفحه ساز وردپرس است که کمک می‌کند تا به راحتی و بدون نیاز به کدنویسی بتوانید صفحات سایت خود را طراحی و اجرا نمایید.

افزونه Visual Composer وردپرس

افزونه های سئو وردپرس

اگر می‌خواهید در نتایج موتور جستجو رتبه خوبی داشته باشید باید از افزونه Yoast Seo و یا Rank Math Seo استفاده کنید. این افزونه‌ها برای شما تمامی امکانات مورد نیاز از جمله تعریف تگ‌های عنوان و متا و همچنینی آنالیز محتوا را ایجاد می‌‎نمایند. تا بتوانید در مسیر بهینه سازی سایت خود از آنها استفاده نمایید.

 

افزونه‎‌های کش و بهینه سازی سرعت لود سایت

یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در رتبه سایت در نتایج گوگل، سرعت لود و بارگذاری صفحات وب سایت است. افزونه‌های بهینه سازی سرعت لود سایت بهینه سازی فایل‌های css و js و همچنین فایل‌های تصویری وب سایت را انجام می‌دهند. در نتیجه سرعت لود سایت شما بهبود خواهد داشت.

زبان وردپرس چیست؟

وردپرس با استفاده از زبان‎های برنامه نویسی مختلف همانند php توسعه داده شده است. زمانیکه که کاربر درخواست صفحه وب دارای کد php می‌کند، این کد بوسیله ماژول php نصب و در آن وب سرور پردازش خواهد شد. از طرفی این پلتفرم از زبان‌های دیگری نظیر CSS، HTML و Javascript نیز پشتیبانی می‌کند.

هزینه وردپرس به چه صورت است؟

هزینه‌ای که برای ساخت سایت با این سیستم باید پرداخت کرد به نیازهای شما بستگی دارد. درحالت کلی خود این نرم افزار به صورت متن باز و کاملا رایگان است؛ اما به سبب نیاز به دیگر الزامات راه اندازی سایت به صورت کاملا رایگان امکان‌پذیر نیست. چراکه برای استفاده و نصب وردپرس شما نیاز به هاست خواهید داشت. البته هاست رایگان نیز وجود دارید که برای استفاده مدام و ایمن پیشنهاد نمی‌شود.

درصورت افزایش ترافیک سایت باید برای ارتقا به هاست باکیفیت‌تر، هزینه‌ای بالاتر پرداخت کنید. بعلاوه برای تهیه دامنه نیز براساس پسوند آن هزینه‌ای باید پرداخت نمود. و در نهایت ممکن است برای پلاگین‌ها و تم‌های پولی نیز نیاز به پرداخت هزینه باشید.

آیا امکان استفاده رایگان از هاست وردپرس وجود دارد؟

بله شرکت های مخلفی است که هاست‌های وب سایت به صورت رایگان را ارائه می دهند. اما به شما توصیه می‌شود از این نوع هاست‌ها استفاده نکنید. چراکه بیشتر برای تبلیغات و جذب مخاطب در وب سایت ها قرار می‌دهند.

آیا برای میزبانی وردپرس به cpanel احتیاج است؟

خیر استفاده از cpanel اجباری نیست. در واقع cpanel یک نوع کنترل پنل می‌باشد که شرکت‌های هاست وردپرسی از آن استفاده می‌کنند. درواقع برای نصب آسان‌تر و مدیریت از هاست سی پنل استفاده می‌شود. نصب وردپرس بر روی Direct admin نیز امکان‌پذیر است.

وردپرس چگونه کار میکند؟

این سیستم یک پنل مدیریت ساده به عنوان پیشخوان برای کار با سایت را فرهم می‌کند. شما بعد از ورود به پیشخوان وردپرس با امکانات آن برای مدیریت سایت مواجه می‌شوید. همچنین با رفتن به بخش‌های مختلف، به سادگی می‌توان به قالب‌ها، افزونه‌ها، ایجاد نوشته و… دسترسی پیدا کنید.

افزونه های وردپرس چه کاربردی دارند؟

نصب این افزونه‌ها برای راه اندازی سایت اجباری نیست. هنگامیکه نیاز به امکانات بیشتری دارید که آن‌ها را در قالب‌ها پیدا نکردید می‌توانید از افزونه‌ها استفاده کنید. همچنین شما می‌توانید برای افزایش امنیت سایت و سنجیدن وضعیت سئو از افزونه ها استفاده نمایید.

کدام شرکت ها و برندها از وردپرس استفاده می کنند؟

از جمله شرکت های بزرگی که از این سیستم مدیریت محتوا استفاده می‌کنند می‌توان به نیویورک تایمز، مایکروسافت نیوز، شرکت والت دیزنی، سونی موزیک، وبلاگ موزیلا و … اشاره کرد.