مقالات آموزشی

ریدایرکت 301 چیست؟ 4 روش (Redirect 301)

ریدایرکت 301 و 4 روش انجام آن

ریدایرکت 301 مسیری دائمی از یک URL به URL دیگر است که با انجام آن کاربرانی که خواستار دسترسی به URL قبلی بودند، به صفحه جدید هدایت می‌شوند. درواقع ریدایرکت 301 moved permanently زمانی استفاده می‌شود که صفحه‌ای از وب سایت را حذف و یا منتقل کرده‌اید. استفاده نادرست از کد ریدایرکت 301 یکی از دلایل افت جایگاه سایت در نتایج جستجو است. این ریدایرکت به دو روش اعمال تغییرات ریدایرکت 301 در htaccess و استفاده از خود سرور و پلاگین‌های ریدایرکت در وردپرس انجام می‌شود. به عبارتی این ریدایرکت، موتور جستجو و بازدیدکنندگان را به صورت دائمی به صفحه‌ای جدید هدایت می‌کند.

در صورتی که به تازگی سایت خود را ایجاد نموده‌اید، ممکن است دائما مجبور به حذف صفحات سایت، تغییر آدرس آن‌ها یا به طور کلی تغییر پیوندهای یکتا (URL) باشید. در حالت عادی این قبیل فعالیت‌ها می‌تواند موجب آسیب به سئو سایت و همچنین تجربه کاربران شما گردد. اما با استفاده از افزونه‌های ریدایرکت در وردپرس دیگر در این رابطه به مشکل نخواهید خورد. در ادامه این مطلب از وب سایت مشاوران بازاریابی اینترنتی جَم بیشتر به آموزش ریدایرکت 301 با استفاده از افزونه‌های ریدایرکت در وردپرس و ریدایرکت 301 در htaccess خواهیم پرداخت.

ریدایرکت 301 چیست؟

کد ریدایرکت 301 به عنوان یک ریدایرکت دائمی یکی از راحت‌ترین و کارآمدترین روش‌های هدایت کاربران از یک صفحه به صفحه‌ای دیگر است. این کد ریدایرکت زمانی بکار می‌رود که صفحه سایت شما برای همیشه به آدرس دیگری انتقال یابد. این صفحه، صفحه‌ای است که باید بوسیله موتورهای ایندکس گوگل بررسی و ایندکس شود تا تمامی ترافیک موجود در URL قبلی به URL جدید انتقال داده شود. در صورت عدم استفاده از تغییر مسیر وردپرس 301، کاربران با مراجعه به سایت شما، خطای SOFT 404 را مشاهده می‌کنند که هم روی کاربران و هم سئو تاثیر منفی دارد.

چه زمانی از کد ریدایرکت 301 استفاده می شود؟

همانطور که می‌دانید ریدایرکت یا تغییر مسیر، کاربران را به آدرس دیگری هدایت می‌کند. یکی از انواع ریدایرکت، کد ریدایرکت 301 است که موتورهای جستجو را از تغییر دائمی آدرس صفحه مطلع می‌سازد. کد ریدایرکت 301 معمولا در شرایط زیر بکار می‌رود:

انتقال ناگهانی ترافیک سایت قدیمی به دامنه جدید

در صورتی که سایت خود را از یک دامنه به دامنه دیگری منتقل کرده‌اید، باید ریدایرکت 301 از صفحات قدیمی به صفحات جدید را انجام دهید. یکی از نکات قابل توجه این است که ریدایرکت‌های شما می‌بایست از URL اصلی پیروی نمایند.

تغییر URL

زمانی که تصمیم به بهینه سازی URL یا ساختار پوشه‌های URL خود را دارید، بهترین راه‌حل استفاده از کد ریدایرکت 301 است.

بازآفرینی قسمتی ازمحتوا

در برخی مواقع قصد دارید به‌طور کامل محتوای قدیمیتان در یک صفحه را بازسازی نمایید. این محتوا می‌تواند متن، ویدیو یا حتی قالب‌های سایت نیز باشد. در این موارد برای بایگانی صفحه قبلی و جایگزینی صفحه جدید، باید ریدایرکت 301 از URL قدیمی را به آدرس جدید انجام دهید.

ادغام چند محتوا با هم

برخی مواقع در سایتتان چندین صفحه با محتواهایی با یک موضوع یا کلمه کلیدی واحد، داشته و تمایل به ادغام آن دارید. از طرفی شما تمایل به خارج شدن آن‌ها از رده‌بندی موتورهای جستجو هم ندارید. در این مواقع ریدایرکت 301 امکان ادغام چند صفحه را به یک صفحه فراهم می‌کند.

حذف صفحه ای از سایت

زمانی که صفحه‌ای ازسایت شما بنا بر هر دلیلی حذف شده باشد، باید این ریدایرکت را انجام داد.

آموزش ریدایرکت 301

برای انجام ریدایرکت 301 روش‌های مختلفی وجود دارد که شما براساس سیستم مدیریت محتوای سایت، پنل مدیریت هاست و تسلط خود یکی از آن دو را برمی‌گزینید.در ادامه به آموزش روش‌های مختلف انجام ریدایرکت 301 برای شما عزیزان پرداخته‌ایم؛

روش اول ریدایرکت 301 در htaccess

یکی از روش‌های رایج برای انجام ریدایرکت 301 برای سایت‌هایی که از سرور لینوکس استفاده می‌کنند، اعمال تغییراتی دستی در فایل htaccess است. برای دسترسی به فایل htaccess به مکانی که سایتتان را در هاست بارگذاری نموده‌اید، بروید. بدین منظور در گام اول وارد Cpanel شوید و File manager را باز نمایید.

ریدایرکت 301 در htaccess

سپس در تنظیمات بالای فایل منیجر در سمت راست Filemanager > Setting، از فعال بودن تیک گزینه Show Hidden Files (dotfiles) اطمینان حاصل کنید. در این بخش از ریدایرکت 301 در htaccess در بخش Document root for نام دامنه مدنظرتان را انتخاب نمایید.

آموزش ریدایرکت 301

سپس روی گزینه htaccess دامنه مدنظرتان کلیک راست کنید و گزینه edit را انتخاب نمایید.

دسترسی به فایل htaccess

سپس فایل htaccess را باتوجه به نوع ریدایرکت 301 براساس دستورات متداولی که در زیر به آن خواهیم پرداخت، در htaccess ویرایش نمایید.

ریدایرکت فایل ها با روش htaccess

برای ریدایرکت‌های شخصی نظیر yourdomain.com یا oldfile.htm به newfile.htm از ریدایرکت 301 می‌توان استفاده نمود.

Redirect 301 /oldfile.htm /newfile.htm

برای ریدایرکت فایلی خاص به سایر دامنه‌ها نظیر yourdomain.com یا oldfile.htm به yourdomain.ir یا newfile.htm از کد ریدایرکت زیر استفاده نمایید.

Redirect 301 /oldfile.htm https://yourdomain.ir/newfile.htm

ریدایرکت کل دامنه با روش htaccess

در صورتی که اقدام به تغییر دامنه خود همانند yourdomain.com به yourdomain.ir  نموده‌اید و تمایلی به استفاده از دامنه قبلیتان ندارید، برای استفاده از دامنه جدید باید کد ریدایرکت را برای کل دامنه اجرا کنید. با این روش تمامی لینک‌های قدیمی به دامنه جدید انتقال میابند.


RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^yourdomain.com [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.yourdomain.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://yourdomain.ir/$1 [L,R=301,NC]

روش دوم انجام ریدایرکت 301 در CPANEL

در هاست سی پنل ابزاری وجود دارد که به شما امکان انجام تنظیمات ریدایرکت را بدون نیاز به تغییرات دستی کدهای htaccess می‌دهد. درواقع شما می‌توانید به صورت خودکار کدهای مورد نیاز را برای ریدایرکت به این فایل اضافه نمایید. بدین منظور مراحل زیر را دنیال کنید:

  1. ابتدا وارد CPANEL شوید و از قسمت Domain گزینه Redirect را انتخاب کنید.
  2. سپس در قسمت type ریدایرکت 301 یا ریدایرکت 302 را انتخاب نمایید.
  3. نام دامنه موردنظرتان را از منو کشویی بعدی انتخاب کنید.
  4. در قسمت بعدی فیلد، نام دامنه را در صورت لزوم وارد نمایید.
  5. در قسمت Redirects to آدرسی را که قصد دارید به آن ریدایرکت شود، وارد کنید.
  6. در این بخش گزینه‌ ریدایرکت با www یا بدون www برای شما نشان داده شده است.
  7. گزینه Wild Card Redirect نیز برای اضافه کردن نام پوشه یا فایل بعد از ریدایرکت در انتخاب url است.
  8. پس از تکمیل کردن اطلاعات گزینه ADD را انتخاب کنید.

انجام ریدایرکت 301 در CPANEL

روش سوم استفاده از افزونه های وردپرس

در صورتی که سایت شما با وردپرس راه اندازی شده است، به سادگی تنها با یک خط کد می‌توانید آدرس صفحه قدیمی را به صفحه جدید انتقال دهید. وردپرس دارای افزونه‌های متفاوتی بدین منظور است. در زیر به برخی از این افزونه‌ها برای ریدایرکت در وردپرس اشاره می‌کنیم:

ریدایرکت در وردپرس با افزونه 301 Redirection

یکی از بهترین و محبوب‌ترین افزونه‌های وردپرس برای انجام این ریدایرکت، 301 Redirection است.

ریدایرکت در وردپرس با افزونه 301 Redirection 

برای نصب افزونه 301 Redirection به تنظیمات رفته و گزینه Redirection را انتخاب کنید و طبق دستورالعمل‌های نصب عمل کنید.

نصب افزونه 301 Redirection

پس از نصب افزونه 301 Redirection به منوی پلاگین‌ها هدایت می‌شوید. برای اضافه نمودن ریدایرکت جدید، از منوی بالا گزینه Redirects را انتخاب نمایید.

اضافه کردن ریدایرکت جدید با افزونه 301 Redirection 

در بخش Redirects امکان مشاهده تمامی ریدایرکت‌های 301 فعالتان و اضافه کردن موارد جدید را خواهید داشت. برای افزودن ریدایرکت جدید، در قسمت Add new redirection، آدرس قدیمی و در قسمت بعدی نیز آدرس جدید را وارد کنید.

افزودن ریدایرکت جدید در افزونه 301 Redirection 

پس از وارد کردن اطلاعات گفته شده، گزینه Add Redirect را انتخاب نمایید. حال شما تغییر مسیر جدید را در لیست تغییر مسیرهای فعال مشاهده خواهید کرد.

روش چهارم استفاده از افزونه yoast seo

یکی دیگر از افزونه‌های کاربردی در وردپرس برای انجام ریدایرکت 301 استفاده از افزونه پرمیوم Yoast است.

ریدایرکت 301 با استفاده از افزونه yoast seo

در صفحه نمایش داده شده در تصویر زیر کادر نوع، گزینه ریدایرکت 301 را برگزینید.

ریدایرکت 301 با افزونه وردپرس یاست

سپس در کادر نشانی قدیمی، آدرس صفحه قدیمی که تصمیم به ریدایرکت آن را دارید و در کادر آدرس، آدرس جدید مدنظرتان را وارد نمایید. در نهایت روی گزینه ارجاع دهنده کلیک کنید. بدین ترتیب ریدایرکت 301 وردپرسی با استفاده از افزونه یوآست ساخته خواهد شد. با اسکرول کردن صفحه به پایین می‌توانید ریدایرکت‌های فعلی سایتتان را نیز مشاهده، مدیریت و حذف نمایید.

تفاوت ریدایرکت 301 با سایر ریدایرکت ها چیست؟

ریدایرکت 301 از لحاظ بهینه سازی سئو، در مقایسه با سایر ریدایرکت‌های موقتی بهتر است. چراکه انتقال دائمی و کامل آدرس صفحه و تمامی اطلاعات آن را به دنبال دارد.

اشتباهات رایج در ریدایرکت 301 چیست؟

برخی اشتباهات رایج در انجام این ریدایرکت شامل عدم توجه به تفاوت //:http و http://www است.