مقالات آموزشی

دامنه چیست و انواع دامنه کدام است؟

دامنه چیست و انواع دامنه کدام است

دامنه یا Domain، آدرس وب سایت شما است. افراد با تایپ کردن این آدرس در نوار مرورگر خود امکان دسترسی به سایت شما را دارند. در پاسخ به این پرسش که مفهوم دامنه در شبکه چیست؟ درواقع اولین قدم برای راه‌اندازی و طراحی وب سایت خرید دامنه است. خرید دامین به صورت سالیانه و یا چند ساله براساس خواست شما انجام می‌گردد.

دامین در 2 قسمت نام و پسوند تشکیل می‌شود. پسوند آن می‌تواند نمایانگر نوع فعالیت وب سایت باشد. پسوند دامین شامل پسوندهای عمومی، اختصاصی، ملی و کشوری است. در ادامه این مطلب از وب سایت مشاوران بازاریابی اینترنتی جَم، به پرسش‌های شما از قبیل دامنه چیست؟ پسوند دامنه چیست؟ خرید و فروش دامین چگونه انجام می‌شود؟ ثبت دامنه، دامنه‌های آزاد و … پاسخ داده و شما را با تمامی این موارد آشنا خواهیم کرد.

دامنه چیست؟

دامنه (Domain) درواقع آدرس اینترنتی است که کاربران برای مشاهده سایت مورد نظر آن را در نوار مرورگر (Url) تایپ می‌کنند. به زبان ساده‌تر اگر وب سایت یا شرکتی را درنظر بگیریم، دامنه اینترنتی، آدرس یا نام همان شرکت خواهد بود. برای مثال jamgroup.ir آدرس یک دامین مجموعه ما می‌باشد.

نشانی یا آدرس هر کسب کار باید منحصر به فرد باشد که به آن آدرس ip گفته می شود. آدرس ip یک شناسه منحصر به فرد است که به هر یک از تجهیزات متصل به اینترنت برای برقراری ارتباط اختصاص می‌یابد. آدرس ip شامل یک سری اعداد مانند: 192.168.12.1 می‌باشد. اما از آن جایی که آدرس ip مجموعه‌ای از اعداد است حفظ کردن آن کار آسانی نیست؛ در نتیجه از اسم دامین استفاده می‌کنند. زیرا در برگیرنده نام و پسوند است و به وسیله آن کاربر می‌تواند سایت مورد نظر خود را جستجو کند.

پس از خرید و ثبت دامین، و تنظیم DNS‌ های هاست مدنظرتان بر آن با تایپ کردن نام دامین در مرورگر، این نام توسط سرور DNS ترجمه شده و شما را به سایت مورد نظرتان هدایت می‌کند.

اهمیت ثبت دامنه

اینترنت شبکه بزرگی از رایانه‌ها می‌باشد که از میلیون‌ها وب سایت تشکیل شده است. هرکدام از این سایت‌ها دارای دامنه‌های یکتا و منحصر به فردی هستند. افراد از طریق موتورهای جستجو گوگل امکان دسترسی به دامین‌ها را دارند. همان طور که در قسمت بالا توضیح دادیم وب سرورها با آدرس ip کار می‌کنند. برای تبدیل آدرس‌های ip به نام دامنه، از سرویس DNS استفاده می‌شود.

این سرویس وظیفه ذخیره آدرس‌های ip و تبدیل آن‌ها به دامین را دارد. از طرفی اعتبار دامین، از موارد تاثیرگذار در سئو سایت است. برای نمونه در موتور جستجوی گوگل، وب سایت‌هایی که در رتبه اول نتایج هستند، اعتبار دامین بالاتری دارند.

در بیانی ساده‌تر برای اهمیت خرید و ثبت دامین می‌توان گفت: فرض کنید شما صاحب کسب و کاری هستید. برای افزایش درآمد باید کسب و کارتان را در منطقه‌ای سر راست برای دسترسی بهتر مشتریان راه‌اندازی نمایید. آدرس و نشانی شما باید بگونه‌ای باشد که کاربر به آسانی بتواند آن را پیدا کند و به جای مراجعه به وب سایت رقیبانتان به سایت شما رجوع کند.

در دنیای اینترنت نیز به همین منوال بوده و وقتی شما قصد راه‌اندازی وب سایتی را دارید، باید قبل از هرچیز آدرسی منحصربفردی برای خود انتخاب کنید.

انواع دامنه

دامین شامل انواعی است که در زیر به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

دامنه های آزاد

برای جستجو دامین، اگر در قسمت ثبت دامنه، با کلمه دامنه آزاد است رو برو شدید، یعنی اینکه شما می توانید نامی که انتخاب کرده اید را ثبت و خرید کنید.

دامنه ثبت شده

در هنگام جستجوی دامین، دامنه ثبت شده یعنی اینکه آن در اختیار شخص دیگری قرار دارد. در نتیجه شما اجازه ثبت آن را ندارید. بدین ترتیب باید یک نام دامبن دبگری را برای ثبت انتخاب نمایید.

دامنه سطح بالا (TLD)

دامین سطح بالا یا TOP Level Domains در سطح بالایی از اینترنت قرار دارد. TLD های بسیاری وجود دارد که متداول‌ترین آنها عبارت اند از: net. .com .ir و…. در ادامه درمورد لیستی از TLD ها ازجمله gTLD و ccTLD خواهیم پرداخت.

دامنه کشوری (ccTLD):

دامین country code top level domains سطح بالا که فقط از دو حرف تشکیل شده است و براساس کدهای بین‌المللی کشورها مانند .gr برای یونان و cn. برای چین می‌باشد. این نوع دامین‌ها‌ برای شرکت‌هایی که سایت‌های اختصاصی برای مناطق خاص راه‌اندازی می‌کنند، مورد استفاده قرار میگیرند.

دامنه عمومی‌ (gTLD):

یکی‌ دیگر از دامین‌های عمومی سطح بالا، Generic Top Level Domain است که هیچ وابستگی به کد کشوری ندارد. این gTLD‌ ها برای اکثر کسب و کارها استفاده می‌شوند. برای مثال COM. به معنی تجاری است و در سراسر دنیا به آسانی قابل ثبت می‌باشد.

پسوند دامین چیست؟

پسوند دامنه با یک نقطه بعد از نام آن می‌آید. نام دامین از 1تا 63 حرف تشکیل شده است. هر پسوند معنی خاصی دارد و موقعیت جغرافیایی و زمینه قعالیت آن وبسایت را نشان می‌دهد. مثلا از پسوند ir. برای وب سایت‌های ایرانی استفاده می‌کنند. در قسمت نحوه انتخاب نام دامین توضیحات بیشتری داده شده است.

نحوه انتخاب نام دامنه

نام دامنه اهمیت زیادی دارد زیرا اولین برداشت کاربران را از وبسایت شما مشخص می‌کند. بدین معنا که نام دامین خوب مخاطب را به سمت سایت جذب می‌کند، همانگونه که نام نامناسب مخاطب را فراری می‌دهد. نام مناسب باعث می‌شود شما از دیگر برندها و رقیبانتان پیشی بگیرید و تاثیر مثبتی روی سئو سایت شما دارد. برای این کار باید چند نکته را در انتخاب نام دامنه خود رعایت کنید:

کوتاه بودن

نامی که برای دامین خود استفاده می‌کنید باید کوتاه باشد. چون کاربران راحتتر می‌توانند آن را جستجو کرده و بخاطر آوردند. در نتیجه دسترسی بهتری به سایت شما داشته باشند. بهتر است که طول حروف نام دامین 6 الی 14 کاراکتر باشد. هچنین موتور جستجو گوگل اولویت را به نام دامنه کوتاه و ساده می‌دهد.

انتخاب پسوند مناسب برای دامنه

بهترین پسوندهایی که شما می‌توانید انتخاب کنید com, .org, .net, .ir. هستند. پسوند com. یکی از بهترین انتخاب‌هاست.زیرا در سراسر جهان مورد استقبال قرار گرفته است. البته نمی‌توان پسوندهای  org, .net, .ir را نادیده گرفت. زیرا بسیاری از وب سایت‌های موفق از این پسوندها استفاده می‌کنند.

استفاده از عبارات کلیدی

وجود عبارت کلیدی در آدرس دامین تاثیر بسیار زیادی در ارتقا رتبه بندی سایت شما خواهد داشت. اگر می‌خواهید سایت شما نتیجه بهتری داشته باشد، حتما نام دامنه را باید مرتبط با کسب کار یا نام شرکتتان انتخاب کنید. بعلاوه عباراتی که جستجو می‌کنید همان عبارات کلیدی وب سایت شما خواهد بود.

تایپ آسان

یکی از مهم‌ترین موضوعات در انتخاب نام دامنه، انتخاب نامی با تایپ ساده و آسان است. که در اکثر مواقع این موضوع زیاد جدی گرفته نمی‌شود. سعی کنید از کلماتی که تایپ پیچیده دارند، استفاده نکنید. زیرا ممکن است افراد در جستجوی آن اشتباه کنند و سایت شما به آن‌ها نشان داده نشود. حتی ممکن است با تایپ اشتباه، آن‌ها به وب سایت‌های دیگری مراجعه کنند.

استفاده از اعداد و حروف اضافه در نام دامین

سعی کنید از خط فاصله استفاده نکنید زیرا موجب کم اعتبار شدن سایت شما می‌شود. چناچه یک خط فاصله در بین کلمات فراموش شود باعث هدایت کاربر به سایت دیگر خواهد شد. در نتیجه ترافیک و ورودی سایت شما کاهش می‌یابد. علاوه‌بر آن ممکن است ظاهر چندان جذابی هم نداشته باشد. همچنین سعی کنید تا حد امکان از اعداد استفاده نکنید مگر اینکه باعث جذابیت نام دامین شما شود.

استفاده از نام برند به جای نام‌های رایج

سعی کنید نام انتخابی شما متناسب یا مشابه نام برندتان باشد. چرا که نام برند شما در خاطر بازیدیدکنندگان خواهد ماند. همچنین مخاطبان دیگر می‌توانند براساس نام برندتان، به وب سایت شما مراجعه کنند و رتبه سئو سایت شما بهتر شود. پس حتما به استفاده از نام برند خود در آدرس دامین توجه ویژه‌ای داشته باشید.

منطقه جغرافیایی

شما می توانید پسوند نام دامنه خود را متناسب با موقعیت جغرافیایی خود انتخاب کنید و در میان دیگر برندها نسبت به موقعیت جغرافیایی خود محبوب‌تر شوید. همچنین نیاز نیست پسوند دامین‌تان را محدود به پسوند com. کنید بلکه بهتر است پسوند نام دامین شما متناسب با موقعیت جغرافیایی‌تان باشد. مثلا گر اهل ایران هستید از پسوند ir. استفاده کنید.

بخش‌های تشکیل دهنده آدرس دامین

آدرس دامین از چهار بخش تشکیل شده است که در زیر به آن‌ها می‌پردازیم:

بخش اول

قسمت اول شامل پروتکل Http است که مشخص می‌کند مرورگر چگونه اطلاعات را از منابع مختلف بازیابی کند.

بخش دوم

قسمت www زیر دامین یا sub domain است که زیرشاخه‌ای از دامین می‌باشد.

بخش سوم

این قسمت آدرس وب سایت، نام دامین یا SLD (second level domain) است،همانند سایت jamgroup.

بخش چهارم

این بخش که به آن TLD (top level domain) یا دامین سطح بالا گفته می شود، بعد از نام دامین قرار می‌گیرد و مشخص کننده نوع کسب کار و کشور شما می باشد. درواقع TLD پسوندهای دامین است.

انواع پسوند دامنه

پسوندهای مختلفی برای دامین‌ها وجود دارد که هرکدام بستگی به نوع کسب کار اینترنتی شما دارد. از متداول‌ترین و شناخته شده‌ترین این پسوندها می توان به موارد زیر اشاره کرد؛

پسوندهای عمومی GTLD(Grneric Top- level Domain)

توضیحات

پسوند دامین

مخفف commercial یکی از معروف‌ترین پسوندهای عمومی است که بیشتر برای کسب کارهای تجاری استفاده می‌شود.

com.

مخفف organizations است که برای ارگان‌ها و سازمان‌های غیرانتفاعی استفاده می‌شود.

org.

مخفف network است که در شبکه و خدمات اینترنتی کاربرد دارد.

net.

مخفف information است که برای وب سایت‌های اطلاع رسانی و عمومی استفاده می شود.

info.

این پسوند مخفف واژه busineses می‌باشد که از آن برای کسب‌کارهای تجاری استفاده می کنند.

biz.

پسوندهای اختصاصی (Sponsored Top-Level Domain)STLD

برای استفاده از پسوندهای اختصاصی قوانینی وجود دارد که فقط سازمان‌ها یا کسب کارهای مربوط به آن می‌توانند از این پسوندها استفاده کنند:

توضیحات

پسوند دامین

از این پسوند عمومی برای وبسایت‌های محصولات موبایل استفاده می شود.

mobi.

این پسوند برای صنعت گردشگری استفاده می شود.

travel.

این پسوند مخفف education است که برای پایگاه‌های آموزشی استفاده می‌شود.

edu.

مخفف information است که برای وب سایت‌های اطلاع رسانی و عمومی استفاده می شود.

info.

این پسوند مختص شبکه‌های تلوزیونی و ماهوار‌ه‌ای می‌باشد.

tv.

مختص به حوزه‌های اینترنتی و بین الملل می‌باشد.

int.

این پسوند برای نهادهای دولتی استفاده می‌شود.

gov.

مورد کاربرد برای سایت‌های شخصی است.

name.

مناسب برای سایت‌های حرفه‌ای مانند دانشمندان، حقوق‌دانان و... است.

pro.

این پسوند برای سایت‌های مربوط به بازارکار استفاده می‌شود.

jobs.

برای صنعت هوایی استفاده می‌شود

area.

این پسوند برای ارگان‌های نظامی آمریکا استفاده می‌شود.

mil.

پسوند دامنه کشوری (Country Code Top-Level Domains) CCTLDS

هرکشوری دارای پسوند مختص به خود بوده که ساکنان آن برای ایجاد سایت‌های محلی و بین المللی از این پسوندها استفاده می‌کنند. که به طور کلی این پسوندها از دو حرف اول نام کشور انتخاب می‌شوند:

نام کشور

پسوند دامین

نام کشور

پسوند دامین

نام کشور

پسوند دامین

ژاپن

jp.

کره جنوبی

kr.

یونان

gr.

مالزی

my.

مصر

eg.

اسپانیا

es.

استرالیا

au.

هلند

ni.

هند

ni.

عراق

iq.

افغانستان

af.

بلژیک

be.

ایالات آمریکا

us.

کانادا

ca.

امارات عربی

ae.

اتحادیه اروپا

eu.

فرانسه

fr.

بریتانیا

gb.

سوئیس

ch.

چین

cn.

ترکیه

tr.

ایتالیا

it.

ایران

ir.

آلمان

de.

برزیل

br.

مکزیک

mx.

سوئد

se.

دانمارک

dk.

نروژ

no.

فنلاند

 fi.

اتریش

at.

آرژانتین

ar.

زنلاندو

nz.

ایرلند

ie.

اروپا

eu.

پاکستان

pk.

عربستان صعودی

sa.

اندونزی

id.

نیجریه

ng.

ونزوئلا

ve.

شیلی

cl.

پسوندهای ملی ایران

پسوند ملی دامنه هرکشوری متشکل از نام اختصاری آن می‌باشد و فقط ساکنان آن کشور می‌توانند از آن استفاده کنند. مانند:

توضیحات

پسوند دامین

پسوند ملی دامنه‌ای کشور ایران است که فقط ساکنان ایران می‌توانند از این پسوند استفاده کنند.

ir.

این پسوند مختص به سازمان و شرکت‌های غیر دولتی است.

co.it.

پسوند ac.ir برای وزارت بهداشت، وزارت علوم، مجلس شورای اسلامی و موسسات آموزشی عالی است.

ac.ir.

این پسوند برای مراکز آموزش پرورش و موسسات آموزشی مورد استفاده قرار می‌گیرید.

sch.ir.

این پسوند نیز مخصوص خدمات شبکه و اینترنت است.

net.ir.

از این پسوند در وزارت خانه‌ها و قوای مجریه و قوه مقننه و قضایی ایران نیز استفاده می‌شود.

gov.ir.

این پسوند برای موسسات غیرانتفاعی و رسمی و موسسات بین المللی می‌باشد.

org.ir.

پسوند id.ir برای افراد حقیقی است که تابع جمهوری اسلامی ایران می‌باشد.

id.ir.

ثبت دامنه چگونه است؟

شما حتما باید در مورد نام دامنه خود به خوبی تحقیق کنید و مطمئن شوید که هیچ کس از این نام استفاده نکرده و جایی ثبت نشده باشد.

همچنین نام دامین محدودیت زمانی متغیر بین یک تا ده سال دارد. بعد از اطمینان از نام دامین خود به وب سایت‌هایی که خدمات دامین را ارائه می دهند، مراجعه کنید و برای ثبت و خرید دامنه خود اقدام کنید. علاوه‌براین قبل از ثبت حتما در مورد شرکت، اعتبار و قیمت آن توجه کنید که بعدا به مشکل برخورد نکنید.

برای ثبت و خرید دامین ارزان با جستجو دامین آزاد، مراحلی وجود دارد. شما باید اطلاعاتی از جمله:

  • نام، نام خانوادگی
  • آدرس پستی
  • کدملی و...

را وارد کنید. قبل این کار نیز حتما اطمینان کامل نسبت به آن سایت بدست آورید. درپایان بعد از انجام مراحل خرید و ثبت دامنه (domain) ارزان می‌توانید به حساب کاربری خود در وبسایت مربوطه مراجعه کنید.

خرید دامنه

برای خرید دامنه ابتدا شما باید به وب سایت‌هایی که خدمات دامین را ارائه می‌نمایند مراجعه کنید.

در ضمن خرید دامین به منظور مالکیت دائمی آن نمی‌باشد، یعنی شما آن را برای یک مدت زمان مشخص شده اجاره می‌کنید. زمانی که مدت انقضا آن تمام می‌شود، شما مجدد باید اقدام به تمدید آن کنید. در صورتی که شما آن را تمدید نکنید شرکت ارائه دهنده، نام دامین شما را به فرد دیگری اجاره می‌دهد. همچنین شما می توانید به مدت 10 سال نام دامنه را اجاره کنید.

نام دامنه را چه کسی مدیریت می کند؟

نام دامنه توسط افرادی که دامین را ثبت می‌کنند، مدیریت می‌شود. همچنین رزرو نام دامنه را نیز به همان افراد واگذار می‌کنند‌.

جستجوی دامنه به چه صورت است؟

ابتدا نام دامنه موردنظر را در کادر جستجو دامین سایت موردنظر وارد کنید. زمانی که نام دامنه مورد نظر شما قبلا ثبت شده باشد، نام ها دیگری مشابه آن به شما پیشنهاد داده می‌شود. اما اگر نام دامین ثبت نشده باشد شما می توانید مراحل ثبت نام آن را انجام دهید.

آیا می‌توان چند دامنه خرید؟

بله شما می‌توانید هر تعداد دامنه‌ای که می‌خواهید خریداری کنید.

حریم خصوصی دامنه به چه منظور می باشد؟

ممکن است تمایل نداشته باشید که اطلاعات هویتی شما به عنوان مالک دامین نمایش داده شود. در این صورت می‌توانید از ثبت کننده دامین درخواست نمایید که اطلاعات هویتی شما نمایش داده نشود. البته از سال 2022 به بعد به دلیل حفظ حریم شخصی دیگر اطلاعات هویتی دامنه در اختیار افراد قرار نمی‌گیرد.

آیا می توانم نامه دامنه ای که ثبت کرده ام لغو کنم؟

بعصی از ثبت کنندگان نام دامنه این امکان را به شما می‌دهند که دامین خود را در هر زمان که خواستید لغو کنید. همچنین اجازه ثبت نام دامنه دیگری را به شما می دهند. در اکثر مواقع هزینه ای برای ثبت دامنه به شما باز گردانده نمی‌شود. بعلاوه برخی ثبت‌کنندگان نام دامین سیاست‌های باز پرداختی دارند ممکن است شما بخواهید قبل از لغو ثبت دامنه با آنها نیز صحبت کنید.